Μαρίζα Νταϊφά

Μαρίζα Νταϊφά

Θάλασσα

με δρώμενο αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου από τα παιδιά

Έχοντας πολυετή εμπειρία σε εργαστήρια κατασκευών και εμψύχωσης  έχουμε πραγματοποιήσει στα πλαίσια των Ναυαρίνειων ένα εργαστήριο, όπου  τα παιδιά κατασκεύασαν πλοία που συμμετείχαν στην ναυμαχία. Ανάμεσα στα πλοία, τις φρεγάτες, τις βάρκες, τις κορβέτες διαλέγουμε να αναπαραστήσουμε τα περιβόητα μπρίκια ή βρίκια ή πάρωνες. “Τα ιστορικά μπρίκια” ήταν καράβια μικρότερα και ελαφρύτερα από κάθε άλλο με υπερβολικό ύψος ιστών γεγονός που τους έδινε τρομερή ταχύτητα και ευελιξία με την παραμικρή πνοή ανέμου.

Με υλικά που παρέχουμε εμείς στην ομάδα κατασκευάσαμε αρχικά το μπρίκι. Ενώ στην συνέχεια με τη συνοδεία υποβλητικής μουσικής ακολουθεί μουσικοκινητικό δρώμενο «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης».

Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, ενώ ανά ζευγάρια κουνώντας αντικριστά πάνω σε ένα γαλάζιο πανί και αναπαριστώντας τη θάλασσα και απαντούν σε ερωτήσεις που τους θέτουμε.  

Η φαντασία μας αναλαμβάνει να μας «μεταφέρει» στον χώρο και τον χρόνο την 20η Οκτωβρίου 1827 στον κόλπο του Ναυαρίνου πάνω σε ένα, ή περισσότερα από τα σκάφη αυτά ώστε να αφομοιώσουμε δημιουργικά  πληροφορίες για το χρονολογικό, γεωγραφικό και ιστορικό πλαίσιο της Ναυμαχίας (πότε, πού, ποιοι, σε σχέση με ποια γεγονότα).

Στο τέλος, χωρισμένοι πάντα σε ομάδες παίζουμε το παιχνίδι της ειρήνης και του πολέμου. Η μία ομάδα είναι η ειρήνη και η άλλη ο πόλεμος και πετά ο ένας στον άλλο την μπάλα λέγοντας τι σημαίνει ειρήνη και τι σημαίνει πόλεμος.

Στο δρώμενο αυτό ιδιαίτερη μνεία χρήζει η παρουσία του μαγικού βοηθού μούτσου Μήτσου που ως αυτόπτης μάρτυρας της ναυμαχίας μας μιλά για τις θαλάσσιες περιπέτειές του.

Οι παραστάσεις μας και τα εργαστήρια μεταφέρονται σε σχολεία και άλλους χώρους πολιτιστικών δράσεων κατόπιν συνεννόησης.

Ηρώ Θεοδώρου 6937126015Μαρίζα Νταϊφά 6932908753

κοινοποιήστε ελεύθερα