Μαρίζα Νταϊφά

Μαρίζα Νταϊφά

Χριστούγεννα

ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ :
“ Ο παπουτσής και τα καλικαντζαράκια”
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ και ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ
“τα μικρά καλικαντζαράκια”

Η ιστορία μας ξεκινά με μια αφήγηση του Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού “Ο παπουτσής και τα καλικαντζαράκια” από τη συλλογή παραμυθιών των Αδερφών Γκρίμμ. Το παραμύθι θα το διηγηθεί η γιαγιά Φώτο στην εγγολούλα της, την Αρτεμούλα. Η γιαγιά Φώτο και η Αρτεμούλα είναι δύο κούκλες μάπετ που θα προσπαθήσουν με τη στιχομυθία  τους να ζωντανέψουν την αφήγηση του παραμυθιού.

         

Στο τέλος, το παραμύθι μας οδηγεί στο εργαστήρι κατασκευής καλικάντζαρων, που θα ντυθούν από τα παιδιά. Στο εργαστήρι το κάθε παιδί θα κατασκευάσει το δικό του καλικάντζαρο όπως ακριβώς τον έχει φανταστεί, προσθέτοντας στο βασικό κορμό μάτια, μύτη, στόμα, αφτάκια, μαλλάκια, σκουφάκι, κασκόλ. Τα παιδιά μέσα από την δημιουργική αυτή δράση αποκομίζουν κάτι πολύ σημαντικό: την χαρά της υλοποίησης της δικής τους μοναδικής ιδέας.

         

Το κάθε παιδί θα καταφέρει να κατασκευάσει τον δικό του καλικάντζαρο και θα τον πάρει μαζί του για να στολίσει το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της οικογένειάς του. Αφού τα καλικαντζαράκια ντυθούν και ζεσταθούν με τα μικροσκοπικά ρουχαλάκια τους θα αρχίσουν να γελούν, να χορεύουν, να πηδούν και με καμάρι να τραγουδούν:

 

Είμαστε όμορφα ντυμένοι, στολισμένοι!

Με τόση λεβεντιά και χάρη,

γιατί να κάνουμε τον τσαγκάρη;”

Και τα καλικαντζαράκια μας θα φεύγουν χαρούμενα!

Και ζήσαμε εμείς καλά και αυτά καλύτερα!!

 

Οι παραστάσεις μας και τα εργαστήρια μεταφέρονται σε σχολεία και άλλους χώρους πολιτιστικών δράσεων κατόπιν συνεννόησης.

Ηρώ Θεοδώρου 6937126015Μαρίζα Νταϊφά 6932908753

κοινοποιήστε ελεύθερα